ZAŠTO SE OGLAŠAVATI NA INTERNET RADIJU?

Radio je jedna od uobičajenih platformi za reklamiranje. Oglašavanje tj. kampanja na radiju košta kao oglas u dnevnim novinama. Međutim, radio je dinamičan medij gde, na kraju krajeva, oglašivači imaju priliku nešto reći konzumentima radija, odnosno njihovim potencijalnim kupcima / korisnicima usluga. Mnogi konsultanti i marketinški stručnjaci smatraju kako je zabavna i informativna kampanja na radiju solidan nosač celokupne kampanje. Svejedno, nekolicina kampanja ima i podršku u npr. štampanom izdanju (novine, billboardi i sl.).

U stvari, svaka odgovorna osoba za oglašavanje, bilo da se radi o agenciji, producentu marketinga ili samom klijentu, trebala bi znati koja platforma i koja vrsta oglašavanja najbolje odgovara kampanji.

PREDNOSTI OGLAŠAVANJA NA RADIJU

Svaki radio ima svoj format, AC, HOT AC, CHR, Oldies, samo domaća muzika, možda samo ozbiljna muzika ili nešto sasvim drugo, naravno, ako pričamo samo o muzici. Tu su onda radio stanice koje funkcionišu kao “Talk Radio” ili neke druge čiji program čini veći procenat priče, a nešto manje muzika. Treba li reći da radio može imati nacionalnu, regionalnu koncesiju ili biti internet radio (Crown Waves Beograd).

Brojke koje prikazuju slušanost i cene oglašavanja kao najbitnije činioce su jako bitni parametri koji bi trebali odlučivati prilikom izbora radija za kampanju jer svaki od ovih formata ima svoju publiku. Na primer, proizvođač pelena ne bi trebao odabrati CHR ili neki od Top 40 radio stanica, jer ti formati ne obuhvataju željenu publiku (roditelji). Naravno, osim ukoliko se slušaoci ne “ukake” od neke dobre pesme. Ukratko, pravilnim izborom radija povećavamo verovatnoću uspeha željenog oglašivačkog targeta.

Ono što je jako bitno, radio produkcija i samo emitovanje nisu toliko skupi (naročito na internet radiju) pa oglašivači mogu da se istovremeno oglašavaju na nekoliko radija odjednom. U slučaju promene situacije na tržištu, reklama se lagano i brzo napravi iznova ili se postojeća izmeni, a baš zbog toga, produkcija radija Crown Waves Beograd je spremna da reaguje odmah, jer, da se podsetimo, VREME JE NOVAC!

Radio je možda sekundarni medij, ali određene situacije kao što je vožnja u kolima, slušanje u toku bavljenja sportom, na poslu, u kancelariji, u gradskom prevozu i sl. su odlika pristupačnosti radija, i baš zbog toga, rezultat je aktivno slušanje radija. Upravo zato, napravili smo i player – aplikaciju za mobilne uređaje, gde Vam je, na “jedan dodir”, omiljeni radio Crown Waves Beograd tu, odmah pored Vas!

Ono što je najbitnije, dobra reklama Vam može napraviti sjajan posao za malo uloženog novca, jer osim oglašavanja na radiju Crown Waves Beograd, bićete podržani i na našoj internet stranici www.crownwaves.com kao i na FACEBOOK stranici našeg radija!

Ako niste znali, radio je najslušaniji ujutro i popodne tzv. “Drive Time”. Prepodne i veče su sekundarne kategorije koje sa koeficijentom slušanosti variraju od radija do radija, ipak, ovo su uglavnom i 4 glavne kategorije tj. “slota” za oglašavanje. Zavisno od proizvoda ili usluge, pravilan izbor “slota” ili kombinacije “slotova” je još jedan od bitnih činilaca, ali, ne brinite, naš marketing tim će Vam uvek pomoći pravim savetom!

Sve su ovo faktori koji utiču na uspeh kampanje, pod uslovom da je sama reklama dobra, a za to će se potruditi produkcijski tim radija Crown Waves Beograd, bogat iskustvom u izradi reklamnih spotova, jer, složićete se, cilj nam je da na najbolji mogući način predstavite svoj brand ili delatnost koji / koju želite da reklamirate. Kod nas nema pretpostavki, jer pretpostavka je ”mother of all fuck ups”!

ZAŠTO DA SE OGLAŠAVATE NA INTERNET RADIJU ?

Ukoliko još uvek razmišljate o oglašavanju na internet radiju i niste sigurni da li je to dobar izbor ili ne, evo malo ”vode na mlin” internet radija:

1. Prosečan slušalac u jednom danu aktivno sluša radio 2 – 3 sata, od toga, više od 60% auditorijuma sluša radio putem interneta! Kako god, moramo priznati da je 21. vek i susret sa novim, bržim i pristupačnijim tehnologijama dosta promenio sve, pa i pristup omiljenom radiju! E sad, naše pitanje glasi, ima li boljeg načina za pridobiti publiku? Da li je Vaša reklama tada u etru? Može biti! Zavisi samo od Vas!

2. Radio je jedini mobilni medij, pogotovo u današnje vreme! Uz player aplikaciju za mobilne uređaje ili direktno putem našeg sajta www.crownwaves.com, mi smo baš svuda i uvek sa Vama! Ljudi slušaju radio kod kuće, u autu, na poslu, u shopping centrima, u vikendici, dok se bude, dok se spremaju za posao, dok rade, dok se vraćaju kući, dok kupuju, a neki čak i dok se uspavljuju. Slušaju radio na standardnom radio prijemniku, na televizorima, kompjuterima, telefonima, IPad uređajima, na zvučnicima ili na slušalicama, tako da Vašu reklamu mogu čuti bilo kad i bilo gde jer – radio Crown Waves Beograd je uvijek tu, na “dohvat ruke”!

3. Kad u životu imamo nekome nešto bitno da kažemo, da li to učinimo slikom, mailom, videom ili to jednostavno – kažemo? Složićete se, obično je u igri ovo poslednje, jer je to najintimniji oblik, poseban i emotivan…ipak, nikako ne zaboravite, radio priča muzikom!

4. U radio reklami sve je moguće. Možete imati i slona i orkestar i zmiju koja govori, šta god da poželite, jer radio je jedan veliki “theatre of the mind”. Upravo ovakve slike načinjene rečima i zvukom, najuspešnije bude emocije, a to i jeste RADIO! Zato će svaka Vaša reklama izrađena u produkciji Crown Waves Radija biti “ubojita” na tržištu! U to budite apsolutno sigurni!

5. Obično 2/3 jednog izdanja novina su reklame. Od ukupnog televizijskog programa, 1/3 su reklame (priznaćete da ponekad zaboravite šta ste gledali). U proseku, svaki radio ima oko 10 minuta reklama u satu što je 1/5 ukupnog programa. Manje od ostalih medija, a dovoljno za percepciju auditorijuma.

6. Iako u današnje vreme možemo raspravljati o ovoj tezi, radio je uvek bio bitno jeftiniji od televizije i novina.

7. Novine (štampa) je medij tiraža – koliko se novina proda, tolika je mogućnost da neko vidi Vašu reklamu. Psiholozi preciziraju da prosečna osoba mora videti ili čuti reklamu barem 3 puta pre nego što ista napravi bilo kakav učinak. Ali, ukoliko je reklama zanimljiva, sažeta i “posebna”, nekad je dovoljno i da na prvo slušanje ostane u “uhu” slušalaca.

8. Različiti formati radija imaju i različitu publiku, što Vam omogućava izbor Vama poželjnog targeta, tj. radio stanice. Kao što znate, format radija Crown Waves Beograd je HOT AC (Adult Contemporary), “CLASSIC HIT’S”, ali i hitovi novijeg datuma.

9. Emitovanjem Vaše reklame na radiju, imaćete svoje vreme na “naslovnoj stranici” radija. Da budemo jasniji, nikada nećete biti skriveni u ćošku na stranici broj 26.

10. Radio je aktivan medij koji kreira razne vrste emocija, sposoban stvoriti tj. kreirati potrebu ili probuditi želju u slušaocu, i u istom trenutku nametnuti proizvod ili uslugu kao rešenje.

I na kraju…

Televizija je medij na kojem imate omiljene delove formata. Bilo da se radi o emisiji, seriji ili filmu. Gledalac se veže uz deo onoga što kreira program. Radio je, ipak, celovitiji medij. Slušaoci se vežu za radio, posebno za muziku koja budi određene emocije, i tako 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.